Sanjska “Kranjska”

Prejšnji vikend smo se potikali po Kranjski Gori, njeni okolici in okoliških hribih. Ne čudi me, da je povpraševanje po nepremičninah tukaj večje od ponudbe in da so cene nepremičnin celo višje, kot v centru Ljubljane, saj ta del Gorenjske že dolgo ne velja več samo za zimsko počitniško destinacijo. Nudi vse, kar potrebujete za preživljanje prostega časa pa tudi življenja, dodaten plus dodajo še bližina Avstrije in Italije, neskončno izletniških točk in možnost »zganjanja« vseh možnih športnih aktivnosti skozi vse leto. K večjemu zanimanju je verjetno pripomogla tudi koronska kriza in z njo želja po večjem stiku z naravo, izogibanju množicam in mestom.

V poletnih mesecih se mi sicer po navadi raje zadržujemo ob morju, ampak ta vikend je pač naneslo tako, da smo šli »v hribe«. In bili smo totalno navdušeni. Tudi številni pohodniki, kolesarji, motoristi, polni lokali in gostilne me tokrat niso motili. Mogoče zato, ker so bili hribi še vedno razmeroma neobljudeni.

Sprehajanje po centru Kranjske Gore je spominjalo na »morsko« promenado, samo brez morja in čolnov. Namesto tega pa parkirana kolesa na vsakem vogalu. In ker jaz pač ne morem iz svoje kože in ker v tem neizmerno uživam, vedno zavijem malo po svoje in moram pregledati vse ulice in uličice, da slučajno kje ne bi zgrešila kakšnega hudega nepremičninskega potenciala ali arhitekturnega detajla. In kljub temu, da sem se po ulicah Kranjske Gore pa tudi Gozd Martuljka, Podkorena in Rateč sprehajala že velikokrat, se vedno najde kaj novega. Kaj je tokrat pritegnilo mojo pozornost:

Hiške v objemu gora

To je samo peščica “lepotic”, ki sem jih ujela med potjo do trgovine v Gozd Martuljku. Na prvi pogled majhne vikend hišice, ki so pravzaprav velike bivalne hiše z alpskim pridihom in tako zelo pašejo v to okolje.

Nekaj prenovljenih “štal”

V centru Kranjske Gore sem opazila nekaj čisto sveže prenovljenih hiš. In kar srce mi zapoje, ko vidim ta dialog med starim in novim ter ohranjanjem tradicionalnosti.

Še neizkoriščen potencial

Nekaj “štal” in legendarni počitniški dom Penzion Borka v strogem centru še čakajo na novo življenje.

Za tiste, ki potenciala ne vidite tako zlahka

Hišo (levo spodaj) sem si ogledovala pozimi. Bila je naprodaj. Pogovarjala sem se s kar nekaj ljudmi in nihče me ni razumel, ko sem dopovedovala, da je to odlična naložba. Z lokacijo 100 m od smučišča in idejo (slika desno spodaj) zagotovo!

“Vroče” ta moment

Pristna kmečka alpska hiša iz sredine 19. stoletja je naprodaj. Nahaja se v zaselku Log tik pred Kranjsko Goro. Potrebna je celovite obnove, možno pa jo je izkoristiti za turistične namene. Več informacij ti z veseljem podam, če me pokličeš na 041 332 102.

Categories

Related Articles

No related articles